Suomalaiset pandemioiden hallintaan liittyvät keksinnöt valloittavat jo maailmaa

Saako tekoäly pandemiat kuriin?

Aalto-yliopiston Markus Mäkelä uskoo, että tekoälyä tullaan tulevaisuudessa soveltamaan epidemioiden hallintaan laajemminkin. Esimerkiksi lääkkeiden kehityksessä tekoälyn avulla pystytään identifioimaan molekyylejä, jotka voivat olla tehokkaiden lääkkeiden perusta. Lääkekehitys on hyvä esimerkki myös kaupallisesti arvokkaasta ratkaisumahdollisuudesta.

– Tekoälyn soveltaminen voi tehostaa varsinkin lääkekehityksen alkuvaihetta, kun saadaan siivilöityä isosta potentiaalisesta määrästä molekyylejä lääkeainekandidaatteja, Mäkelä sanoo.

Top Data Science kehittää väkijoukkojen laskentaan erikoistuneen tekoälyn lisäksi algoritmeja erilaisten koronan kaltaisten virusten testituloksien analysointiin ja diagnosointiin.

– Karkeasti neljän koeputkilon sijaan riittää yksi ja silloin myös reagenssiaineita kuluu vähemmän. Ihminen voi lukea tuloksia vain tietyn verran kerrallaan, mutta tekoäly pystyy lukemaan ne excel-taulukosta ja myös arvioida, kuinka todennäköisesti henkilöllä on koronatartunta, Top Data Sciencen toimitusjohtaja Timo Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan tekoälyä voitaisiin käyttää myös flunssa-aaltojen havaitsemisessa ennakkoon haarukoimalla sosiaalisessa mediassa esiintyviä avainsanoja ja Google-hakuja.

– Esimerkiksi influenssaoireiden Google-hakujen määrä kasvaa räjähdysmäisesti jo ennen kuin terveysviranomainen tietää flunssa-aallon kasvaneen, Heikkinen havainnollistaa.

Myös nanopinnoitetta voitaisiin hyödyntää erilaisissa konenäköä ja tekoälyä hyödyntävissä ratkaisuissa.

Vireum on yksi konenäkö- ja tekoäly-yhtiö, jonka kanssa yritämme opettaa konetta tunnistamaan virus. Tulevaisuudessa nanopinnoitetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi avaruusteknologiassa tai merentutkimuksessa planktonien tunnistamisessa, Xfold Imagingin toimitusjohtaja Timo Jäntti kertoo.

Lue koko juttu täältä: https://yle.fi/uutiset/3-11415455

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *